NIEUWS

 

 

In deze rubriek willen wij u informatie brengen, heet van de naald, die wij in de markt of literatuur zullen opvangen in verband met nieuwe vindplaatsen, nieuwe edelstenen, nieuwe synthesen, nieuwe kunstmatige producten, nieuwe imitaties, nieuwe vervalsingen, enz.

Mocht u hier of daar interessante informatie tegenkomen die nuttig zou zijn om op deze website te publiceren of die u collega's wil melden stuur ons dan een e-mail, wij zullen er dan voor zorgen dat uw bericht op deze nieuwssite verschijnt.

Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Uw webmaster

 

 
  Synthetische toermalijnen op de markt                                          06/10/2008

Bij onderzoek naar bulk diffusie behandelingen bij toermalijn werden synthetische toermalijnen ontdekt.

Lees meer hierover

 
     
  16/03/2005

We vernemen zopas het overlijden van dr Edouard Gübelin die van de gemmologie definitief afscheid heeft moeten nemen op 93 jarige leeftijd.

Dr. E. Gübelin is een wereldfiguur op het vlak van de gemmologie en heeft in dat specifieke gebied baanbrekend werk verricht.  De vele prachtig boeken van zijn hand ontbreken in geen enkele boekenkast van een gedreven gemmoloog.  Zijn 'FOTOATLAS" van de insluitsels in edelstenen, gemaakt in samenwerking met die andere beroemdheid J. Koivula, zal nog heel lang als referentieboek aangewend worden.   Zijn vele fascinerende voordrachten zullen voor ons een blijvende herinnering zijn aan een grote persoonlijkheid. 

 
     
 

Duitse rechtbank verbiedt gebruik "Zuchtdiamant" voor synthetische Gemesis diamant                                                                                           November 2004

Een Duitse rechtbank heeft een verstrekkende uitspraak gedaan i.v.m. de gebruikte nomenclatuur in de diamanthandel.

Gemsmart GmbH uit München is een dealer van synthetische diamanten geproduceerd door Gemesis Corp. uit Sarasota, FL USA.  Deze dealer gebruikte in advertenties voor deze synthetische diamanten de naam "Zuchtdiamanten" ofte "Cultured Diamonds".  De firma had in een artikel vermeld dat "Zuchtdiamanten" dezelfde chemische, optische en fysische eigenschappen had dan deze die in de bodem gegroeid waren.

CIBJO beweerde dat de aankondiging die in Duitsland verscheen, overeenstemde met de advertentie die Gemesis in de States uitbracht nl.  "Gemesis Cultured Diamonds are laboratory-created diamonds that have the same chemical, optical and physical characteristics as earth-grown diamonds".

De rechtbank besliste dat Gemsmart GmbH, voor stenen die in het labo gegroeid zijn, de naam "diamant" alleen mag gebruiken als er "synthetic" of "artificial" bij vermeld staat.  Dit is volledig in overeenstemming met het "blauwe boekje" van CIBJO. Volgens CIBJO kan "cultured" alleen maar betrekking hebben op parels.

Tot heden kwam de naam "cultured diamond" nooit in opspraak in de USA, maar is ook tegen de regels opgesteld door de Jewellers Vigilance Committee (JVC).  Dit betekent dat zeer waarschijnlijk ook in de USA het gebruik van de naam "cultured diamand" door de rechtbank zal verboden worden.

De Duitse firma hangt een boete van € 250.000 boven het hoofd voor elke advertentie waarin de verkeerde terminologie gebruikt wordt.

Dus wat niet kan en verboden is zijn termen als :
"cultured diamond"      of   "lab-created diamond"

Wat wel kan (of moet) zijn termen als :
"synthetic diamond"  of "artificial diamond"  of "lab-created synthetic diamond"

"Synthetische versus natuurlijke diamanten" is trouwens een thema dat zal besproken worden tijdens het 3e Antwerp Diamond Conference op 15 en 16 november 2004. (www.diamondconference.be)

(info : AFO)

 

 
     
EEN KOE MET EEN VOORLIEFDE VOOR DIAMANT

Hier volgt een les om nooit meer te vergeten.... Als je van plan bent jouw diamanten in veiligheid te brengen, verstop ze dan nooit in een hooiberg, zeker niet met een hongerige koe in de buurt.  Absurd, nee hoor...in India was er een diamantair die een zakje met 1722 kleine diamantjes wegstak in de familiale hooiberg.  Een niet nader vernoemde koe vond dat het hooi een heel schitterende smaak had.  Elders zou de zaak snel "geregeld" geweest zijn, maar het gebeurde in India en de koe doden kwam niet ter sprake.  Met de hulp van een plaatselijke dierenarts kreeg de koe heel wat laxatieven toegediend en het systeem bleek te werken. Al snel werden 320 diamanten gerecupereerd en de diamantair verwachtte dat binnen de week de andere steentjes ook "naar buiten" zullen komen. (Info : AFNS)

 

 
GROOTSTE PRODUCENTEN RUWE DIAMANT                                Datum : 20.01.2004

Canada is de derde grootste wereldproducent van ruwe diamant geworden.  De eerste twee plaatsen worden ingenomen door Botswana en Rusland. (Info : AFNS)

 
PEZZOTTAITE                                                                                Datum : 01.12.2003

Wij hebben de laatste maanden heel wat artikels in de literatuur kunnen lezen die handelen over de prachtige framboosrode "beryl" waarbij zijn kleur veroorzaakt werd door cesium. Volgens de laatste berichten hebben een grondig onderzoek aangetoond dat we hier niet met beryl te maken hebben maar met een nieuwe edelsteen die de naam "PEZZOTTAIET" kreeg.